Sila2 mengklik yer....TQ

Thursday, January 6, 2011

Taugehhhh.....Menu TAUGE untuk hidangan makan tengah hari mahupun makan malam sering kali dipandang sebelah mata oleh kebanyakan kita. Tauge dilihat sebagai hidangan yang langsung tidak menyelerakan.    


Tapi tahukah anda, tauge yang kerap kali menjadi pilihan terakhir untuk dijadikan sayur ini sebenarnya mempunyai banyak khasiat. Tauge dikatakan mampu menyumbang kepada kesuburan lelaki dan wanita. Pengambilan tauge oleh kaum lelaki mampu membuatkan   sperma yang dihasilkan oleh golongan ini makin baik. Begitu juga wanita, ia cukup berkesan membantu kesuburan telur yang dihasilkan. 
 
Bagaimanapun, khasiat tauge tidak sekadar penyumbang kesuburan, ia juga terbukti melalui kajian mengandungi bahan yang dapat melumpuhkan bibit kanser, usus besar, pankreas dan juga penyakit leukimia.
 
 
Mengikut kajian yang dijalankan tauge sama ada dari jenis kacang hijau, alfalfa   dan sebagainya mengandungi banyak unsur   fitokimia   ya berkhasiat. Salah satunya ialah kanavanin (  canavanine  ), sejenis asid yang amino. Kanavanin, dikatakan mampu melumpuhkan bibit kanser leukimia, usus besar dan pankreas. 
Selain itu, tauge juga mempunyai estrogen semulajadi berfungsi sama dengan estrogen   sintesis. Estrogen dalam tauge dapat meningkatkan kepadatan dan susunan tulang, serta mencegah kerapuhan tulang (  osteoporosis  )
 
 
Pengambilan tauge oleh wanita secara kerap dapat membantu mereka menghindar mereka dari kanser payudara, gangguan menjelang menstruasi,simptom pra-menopaus, dan gangguan akibat menopaus.
 
 
Sewaktu kacang-kacang dicambahkan untuk dijadikan tauge secara umum kadar saponinya meningkat sehingga 450 peratus. Mereka yang berisiko penyakit strok dan serangan jantung, gara -gara kadar lemak darah yang tinggi dianjurkan lebih banyak mengambil tauge dalam menu harian mereka.   Saponi dalam tauge, menghalau "lemak jahat" LDL, tanpa mengganggu kandungan lemak baik HDL.
 
 
Selain sarat DNA, tauge padat dengan antioksida kuat yang menghalang tubuh dari radikal bebas perosak sel DNA.  Pelindungan ini menguatkan kesimpulan tauge merupakan sayuran yang membuat anda menjadi lebih muda  .
 
 
Satu lagi khasiat tauge yang tidak kurang hebat adalah membantu membuang kotoran dalam usus besar   kerana mengandungi banyak serat dan air. Inilah yang menjadi tunjang utama tauge dalam memerangi sel kanser.
 
 
Apabila kotoran segera meninggalkan usus besar, tiada lagi zat-zat racun dalam kotoran yang yang dapat diserap tubuh. Ia akan mencegah pengumpulan bahan beracun   yang dapat merangsang berseminya benih kanser. Selepas membaca kebaikan sayur tauge janganlah ragu-ragu lagi untuk mengambilnya.

Jadi apalagi, mari kita ramai-ramai makan tauge hari-hari. (Hari2...mau terjeluak la plak kan...)

7 comments:

 1. wOw manyaknye kHasiat taUgeh
  barU taw la.. hehe time kaseh
  berkONgsi ;)

  ReplyDelete
 2. wow banyaknya khasiat tauge....hm...lama dah tak masak tauge buat lauk...Sesuatu yang harus ditambah sebagai hidangan keluarga.

  ReplyDelete
 3. Oo tak sangka banyak juga khasiat taugeh.

  Tapi saya memang suka makan taugeh..:)

  ReplyDelete
 4. Salam...

  Saya suka makan taugeh...
  Tapi baru2 ni terbaca artikel dalam blog AkuAnakPahang pasal tageh ni...Rase jijik plak..huhuh...

  ReplyDelete
 5. Uwaahh...banyaknya khasiat taugeh rupernyer...
  Thanks for the info..

  Pencuri kabel di belasah

  ReplyDelete
 6. lagi info tentang tauge di SIHAT SELALU - Khasiat Tauge

  ReplyDelete